Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Yorkshire terrier

Megjelenése

 

Fej

Koponya: kicsi és lapos, nem túl kiemelkedõ vagy ívelt.Fej:Némely kutyáknál kissé hegyes.Általában lapos.

Arc

Orra nem túl hosszú, orrtüköre fekete. Tökéletes, szabályos és teljes harapása. A felsõ fogak szorosan illeszkednek az alsóakhoz és derékszöget alkotnak az állkapoccsal. A fogak egyenletesen helyezkednek el az állkapcson. Szemei közepes méretűek, sötétek, csillogóak, élénk tekintetûek és egyenesen elõre néznek. Nem túl elõreugróak. A szemhéjak sötét színűek. Fülei kisméretűek, V-alakúak, egyenesen állnak,nem túl messze egymástól, rövid és nagyon sötét tan-színű szõrzettel borítottak.

Nyak

Szépen nyújtott, egyenes tartású nyak.

Test

Tömör (kompakt)

Hát

vízszintes

Ágyék

jól kitartott.

Bordák

mérsékelten íveltek.

Farok

Áltatlában kurtított/vágott. Vágott: Közepes hosszúságúra kurtított, sûrû szõrzettel fedett. A szõrzet színe a test többi részéhez képest sötétebb kék, különösen a farokvégen. A hát vonalánál kicsit magasabban hordott.

Vágatlan: Sûrû szõrzettel fedett. A szõrzet színe a test többi részéhez képest sötétebb , különösen a farokvégen. A hát vonalánál kicsit magasabban hordott. Lehetõleg minél egyenesebb. Hosszúsága kiegyensúlyozott összképet ad.

Mellső végtagok

Egyenes tartásúak, arany tan színû szõrzettel fedettek. A szõrzet a végén néhány árnyalattal világosabb, mint a gyökerénél, a tan-szín nem terjedhet a térdízület fölé. Vállak: jól fekvõek.

Hátsó végtagok

Hátulról nézve teljesen egyenesen állnak, a térdek csak mérsékelten fordulnak el. Sûrûn fedettek arany tan színû szõrrel, a szõrzet a végén néhány árnyalattal világosabb, mint a gyökerénél, a tan-színezet nem terjedhet a térdízület fölé.Némely példánynak hátsó végtagjai(világosabb)acélkékes árnyalatú.

Mancsok

Kerek formájúak, a körmök feketék.A körmök igen nagyra meg tudnak nőni.

Mozgása

Lendületes; elölrõl és hátulról nézve szimmetrikusan és egyenes vonalon haladó.

Szőrzete

A testen mérsékelten hosszú, tökéletesen egyenes (nem hullámos), fényes, selymes szerkezetű, nem gyapjas. A fejen hosszú, arany tan-színû, mélyebb árnyalatú a fej két oldalán, a gyökerénél és az orron, ahol nagyon hosszú. A fej szõrzetének tan színe semmiképpen nem terjedhet ki a nyakra, a sötét vagy kormos színû szõrzet nem keveredhet a tan-színûvel. Színezet: A nyakszirttõl a farok végéig sötét acélkék (nem ezüstös kék) szõrzet borítja a testet, melybe nem keveredhet fakó, bronzszínű vagy sötét árnyalat. A mellkason sûrû, fényes tan-színû szõrzet. A tan-színű szõrzet a gyökerénél sötétebb, mint a szõrszál közepén, a vége felé egyre világosabb.

Súlya

Kölyök korban általában 100 dkg alatt,felnőtt korban pedig 1,5 kg-tól fejlődnek tovább a kutyák.A testtömegük nem haladhatja meg a 3.1 kg-ot. Némely országokban 2.5 kg alatt nem engedélyezett a fajta tenyésztése.

Hibák

A fenti leírástól való bármilyen eltérés hibának minõsül és alapos figyelemmel a megfelelõ módon elbírálandó.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

romi_erika10@yahoo.com

(Erika, 2009.03.22 16:28)

Nagyon tetszik a YORKSHIRE TERRIER,azt szeretném megtudni,hogy kb mennyibe kerül egy ilyen fajta kutyus,Ha lehetséges.Köszönöm.