Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pekingi palotakutya

Megjelenés

 

A pekingi-tenyészet több mint 2000 éves, és alig változott ennyi idő alatt. Egy kivétel, hogy a modern tenyésztők, és bírók előnyben részesítik a hosszú szőrű típust a hagyományos spániel típusú bundával szemben.

Minden tenyésztési sztenderd megenged minden féle színkombinációt. A leggyakoribb az arany, ilyen a kiállított pekingik többsége. Habár mindenféle színt kitenyésztettek már, a pekingik többsége arany, vörös, vagy világosbarna színű. Világos arany, krém, fekete, fehér, barna, fekete-sárga és ritkán kék vagy palaszürke egyedek is megjelennek. Ez utóbbinak kevés pigmentje van, és világosak a szemei. Albínó pekingiket óvatosan kell tenyészteni, az albinoizmushoz kapcsolható betegségek miatt.

A kínaiak a császár és udavartartása részére tenyésztették ki őket. Rövid, görbe lábuk van. Azt mondják ez elveszi a kedvüket az elkóborlástól. Ennek ellenére tudják tartani az iramot a nagy kutyákkal, ha engedik nekik. A görbe lábak meglehetősen feltűnővé teszik a járásukat. A pekingik kölyökkutyás megjelenésétüket a kutya egy ősi formájából, a tenyésztés során kialakított szándékos, vagy véletlen pedomorfizmusnak tulajdonítják.

A pekingik tömege 3-6 kg, marmagasságuk 15-23 cm, habár ezt nem mérik a tenyésszemléken a görbe lábak miatt.

Viselkedés

Makacs, akaratos, féltékeny. Minél idősebb annál makacsabb, akaratosabb és féltékenyebb. Ne is gondoljunk arra, hogy hívásra hajlandó csak úgy odajönni. Néha agresszív, főleg más kutyákkal szemben. Hosszú időbe telhet hozzászoktatni egy pekingit más kutyákhoz, kivéve a kölyökkutyákat, kölyökkori barátait és testvéreit. De nem lehetetlen, és jó barátokká válhatnak akár egyéb kedvencekkel is. Könnyű elhinni róla, hogy tökéletesen tisztában van császári származásával, és el is várja, hogy ennek megfelelően viselkedjünk vele. Gyakran hasonlítják a viselkedését a macskáéhoz, de ez így nem teljesen korrekt. Egy macska idomítható, egy pekingit meg kell győzni arról, hogy az elsajátítandó dolog ugyanolyan hasznos lesz számára is mint a gazdájának. Ha viszont szereti a gazdáját, akkor bármit megtesz érte, akár az élete árán is megvédi.

Tipikusan egyszemélyes kutya. Eldönti, kit szeret a legjobban, és hozzá ragaszkodik. A többieket csak megtűri maga mellett. A legtöbb egészséges és jólnevelt pekingi jól elvan olyan gyerekekkel, akik tiszteletet mutatnak iránta. Sok tenyésztő nem enged fiatal állatot olyan környezetbe, ahol csecsemők vagy féktelen gyerekek vannak, mivel a kölykök nem szeretik, ha állandóan nyúzzák őket, vagy agilis pudlikkal vagy más kölyökkutyákkal vannak körülvéve.

A pekingi egy nagy kutya kis testben. Elvárja a tiszteletet, és nem tolerálja ha másként kezelik.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.