Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Dobermann

 Testfelépítése

A dobemann erős, karcsú, elegáns megjelenésű kutya. Háta rövid, merev és izmos. Azokban az országokban ahol ez megengedett a farkát 4-6 cm-re kurtítják. Arányos mellkasa a könyökig ér le, a mellkasa elülső része kissé előreugrik. Hasa enyhén felhúzott. Mancsai rövidek, ujjai ívesek és szorosan zártak. A feszes izmos nyak lefelé szélesedik. A fej hosszúkás és feszes, eléggé lapos koponyával és enyhe stoppal. A fülek közepes nagyságúak, a fej mellett lógnak. A közepes nagyságú szemek ovális alakúak, tekintetük bölcs és erőt sugárzó. A dobermann harapása ollószerű. A fajta szőrzete rövid, sűrű és sima, szorosan a testhez simuló. Ezt a kutyát csak fekete/fekete és cserbarna/, illetve barna/barna és cserbarna/.

 Jelleme

E fajtának alaptermészete a barátságos, békés viselkedés, a családhoz valóragaszkodás és a gyermekek szeretete. Elvárható a közepes temperamentum, keménység és ingerküszöb. Munkaszeretete és teljesítőképessége bátorságán, és keménységén alapul, ezért igen lényeges a környezetével szemben tanúsított bátorság és magabiztosság. Megfelelő nevelés és szocializáció esetén a dobermann jól kijön fajtársaival, a háziállatokkal és a gyerekekkel is. Idegeneket nem enged a lakásba, de ha a gazdája azt jelzi, hogy minden rendben, akkor azt a döntést a kutya is elfogadja.

 

 Méretek/Adatok

Marmagasság: kan: 68-72 cm, szuka: 63-68 cm, szükség esetén mindkét irányban kétszázalékos korrekció megengedett Testtömeg: 35-45 kg közötti, Táplálékigény: 1900 g/nap, Alomszám: 5-8 kölyök, Várható élettartam: 10 év. Másodlagos nemi jelleg jól látható. A méreteknél figyelembe kell venni az arányosságot.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Magyar ország Békés megye MEZŐBERÉNY

(Bereczki Attila, 2009.01.18 13:48)

KERESEK KÖLYÖK DOBERMANNT kant törzskönyv nélkül!
TEL.06705235345