Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Akita Inu

Leírás

Az akita inu a legismertebb a japán spiccfajták közül, de a nemzetközi porondon csupán a közelmúltban jelent meg. Az Egyesült Királyságban és Amerikában az elmúlt években mutatták be kiállításon, s a japánok mindent megtesznek, hogy javítsák fajtatiszta állományukat. A vaddisznó-, őz-, sőt feketemedve-vadászatra kitenyésztett akita inu kétségtelenül hajlamos a szilajságra, de könnyen képezhető, és általában kiegyensúlyozott temperamentumú. Egy japán kormányrendelet a nagydíjas akitákat nemzeti kinccsé nyilvánította.

A japán akita 3 színvariációban fordul elő: fehér, pintó és tarka (brindle). Farkuk hosszú, felfelé göndörödik. Szemük mélyen ülő, kis méretű, sötétbarna és fekete körvonala van. Orruk nedves és fekete. Szájuk fekete, nem lóg lefelé, nyelvük rózsaszín. Fülük egyenesen áll felfelé, vagy kissé előrefelé mutat. Fejük alakja felülnézetből egyik csúcsán levágott háromszögre hasonlít.

Méret

A kan magassága 53-61 cm (némelyik példány magasabb), a szukáé 48-53 cm. Testsúlya 38,6-49,9 kg.

Mozgásigény

Nincs szüksége sok sétáltatásra. Mellesleg úszóhártyás lábai vannak, kiváló úszó és jó vízikutya.

Szőrzetápolás

Átlagos mennyiségű naponkénti kefélésből áll.

Etetés

Ajánlott adagja 1,5-2,5 doboz (375 g-os) védjegyes márkájú húskészítmény, ugyanekkora rész kétszersülttel vagy 5 csésze száraz, komplett összetételű táp forró vagy hideg vízbe keverve, 1:0,5 arányban.

Érdekesség

Az akita ragaszkodása és hűsége már-már legendás. Tokióban, az egyik pályaudvaron áll annak a Hachiko nevű akitának a szobra, aki kilenc éven át, minden nap, azon a helyen virrasztott és várta gazdáját, aki egyik tanítási óráján elhunyt. A kutya utolsó leheletéig várta haza gazdáját szélben és napsütésben.Mígnem eljött 11,5 éves korában érte is a halál.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.